منو

ــ اهمیت دادن پیامبر اکرم(ص) به حقوق زنها و دخترها

اهمیت دادن پیامبر اکرم(ص) به حقوق زنها و دخترها

 پيامبر صلى اللَّه عليه و آله و سلم نسبت به زن احترام خاصى قايل بود و مرتباً درباره محبت و مهربانى و مداراى با آنها سفارش مى كرد، به زنان سلام مى كرد و مكرر مى فرمود:

من از دنياى شما سه چيز را دوست مى دارم و آن سه چيز عبارت اند از: عطر، زن و نماز كه روشنى چشم من است.(1)

ناگفته پيدا است كه اين سخن پيامبر ص به خاطر شهوت و غريزه جنسى نبود، بلكه آن حضرت با ايراد چنين سخنانى مى خواست زنان را كه در نظر اعراب، موجودى بى ارزش و در حد يك حيوان بودند، بزرگ جلوه دهد. بدين جهت، زن را در رديف نماز كه امرى عبادى و مقدس است، قرار داد و با اين تعبير، زن را به بالاترين مقام ترقى داد.

«ميمونه» ، همسر پيامبر ص مى گويد: از رسول خدا ص شنيدم كه مى فرمود: بهترين مردان امت من كسى است كه نسبت به همسر خود بهترين رفتار را داشته باشد و بهترين زنان امت من كسى است كه نسبت به همسر خويش بهترين كردار را داشته باشد. هر زنى كه آبستن مى شود، هر شب و روزى كه بر وى مى گذرد، برابر با هزار شهيد، اجر و پاداش دارد. بهترين زنان امت من زنى است كه در آنچه معصيت نباشد، رضاى شوهر را به دست آورد و بهترين مردان امّت من، مردى است كه با خانواده اش به لطف و مدارا زندگى كند. چنين مردى هر روزى كه بر او بگذرد، اجر صد شهيد دارد.

دراین هنگام عمر گفت: يا رسول اللَّه! چگونه مى شود زنى كه رضايت شوهرش را به دست آورد، اجر هزار شهيد و مردى كه با خانواده اش مدارا كند، اجر صد شهيد را داشته باشد؟! پيامبر ص فرمود: بدان كه اجر زنان، نزد خداوند، بيش از اجر مردان است. به خدا سوگند كه ستم شوهر نسبت به زن، بعد از شرك به خدا، بزرگترين گناهان است. نسبت به رفتار با موجود ضعيف (زن و يتيم) از خدا بترسيد كه خداوند به خاطر ايشان، شما را مؤاخذه خواهد كرد. هر كه به اين دو نيكى كند، رحمت الهى نصيب او شود و هر كه بدى نمايد، مورد سخط و خشم الهى واقع شود(2)

رسول اكرم صلى اللَّه عليه و آله و سلم معيار جوانمردى و فرومايگى انسان را چنين بيان مى فرمايد: جوانمردان، كسانى هستند كه زنان را گرامى مى دارند و فرومايگان نسبت به آنان اهانت مى نمايند.(3)

و در حديث ديگر مى فرمايد: بهترين شما كسى است كه با خانواده اش رفتار نيك داشته باشد. من نيز با خانواده ام چنين ام. (4)

 ابن عباس از پيامبر گرامى صلى اللَّه عليه و آله و سلم روايت مى كند: هركس دخترى داشته باشد و نسبت به او اهانتى روا ندارد و فرزند پسرش را بر او ترجيح ندهد، خداوند او را داخل بهشت مى كند.(5)

و نيز مى فرمايد: هركسى كه از بازار، متاع و تحفه اى به خانه آرد، اول به دختران بدهد و سپس به پسران. هر آن كس كه دختران را شاد كند، گويى كه از ترس خدا گريسته است، يعنى همان تقرب و پاداش را دارد. (6)

پيامبر ص فرمود: به دور باد كسى كه خانواده خود را ضايع كند و آنها را به حال خود واگذارد. (7)

در حديثى از رسول گرامى ص روايت شده كه فرموده است: جبرئيل همواره درباره بانوان به من سفارش مى كرد تا جايى كه گمان مى كردم، براى شوهران اُف گفتن به زنان جايز نيست. در برخورد با آنان از خدا بترسيد، چه اينان با پيمانهاى الهى بر شما حلال شده اند و به شكل امانت هاى خدا در خانه هايتان به سر مى برند. آنها به خاطر اينكه همسر، مادران فرزندان، شريك زندگانى و وسيله كاميابى تان هستند، به گردنتان حقى دارند. نسبت به آنان دلگرم و با محبت باشيد و دلهايشان را با محبت به دست آوريد تا با شما زندگى كنند. آنها را دشمن نداريد و شكنجه نكنيد و آنچه را كه به عنوان مهريه به آنها داده ايد، به زور نگيريد (8)

پيامبر عزيز ص مى فرمايد: بهترين فرزندان شما دختران شما هستند. علامت خوش قدمى زن، اين است كه اولين فرزندش دختر باشد. هركس سه دختر يا سه خواهر را اداره كند، بهشت بر او واجب است.(9)

 روزى، مردى كه نزد رسول خدا ص بود، اطلاع يافت كه خداوند دخترى به او داده است. آن مرد از اين خبر رنگش تغيير كرد. پيامبر ص فرمود: چرا رنگت تغيير كرد؟ عرض كرد: هنگامى كه از خانه خارج مى شدم، همسرم در حال وضع حمل بود. اكنون خبر رسيد كه دخترى به دنيا آورده است.

حضرت فرمود: زمين جايش مى دهد و آسمان سايه برايش مى افكند و خدا روزيش مى دهد.او گل خوشبويى است كه از آن استفاده مى كنى. (10)

پيامبر ص با همسران خويش با مهربانى و عطوفت و عدالت رفتار مى كرد، به ايشان به نظر مساوى مى نگريست و ترجيحى ميانشان قايل نبود. حتى در مسافرتها هر كدامشان را كه قرعه به نامشان اصابت مى كرد، با خود مى برد، تندخويى ها و بدزبانى همسران خويش را تحمل مى كرد و هيچ گونه خشونتى نسبت به آنها به كار نمى برد. (11)

 

منبع: سایت تبیان

-----------------------------------------

1. روش خوشبختى، ص 89

2. همان، ص 78 تا 79

3. آيين همسردارى، ص 6

4. حقوق و حدود زن در اسلام، ص 44- 47

5. محمد ص خاتم پيامبران، ج 1، ص 183

6. همان

7. همان، ج 1، ص 386 و 387

8. آيين همسردارى، ص 9

9. همان ص 405- 409

10. همان

11. محمد ص، خاتم پيامبران، ج 1، ص 183