منو

ــ چرا زنان باید در حال نماز بدن خود را بپوشانند،مگر خدا به زنها نامحرم است؟!

سؤال:

 چرا زنان در نماز (حتی در هنگامی که مردِ نامحرمی آنها را نمیبیند) باید حجاب داشته باشند؟ مگر خداوند، نسبت به زنها نامحرم به حساب میآید؟!

 

پاسخ اجمالی:

شکى نیست که خداوند از همه چیز در همه حال با خبر است و پوشیده و پنهان براى او مفهومى ندارد، با بندگان خود نیز نامحرم نیست، ولى انسان در حال عبادت خود را در حضور خدا مى بیند و با او سخن مى گوید و به راز و نیاز با او بر مى خیزد، در چنین حالى باید مناسب ترین لباس را در حضور او بپوشد و روشن است که مناسب ترین لباس براى زن همان لباس کامل است - یعنى لباسى که نشانه عفّت و پاکدامنى اوست و بهترین حالات او را منعکس مى سازد - تنها چنین لباسى شایسته حال عبادت مى باشد.

حتّى در مورد مردان نه تنها با بدن عریان نماز خواندن باطل و دور از روح خضوع و احترام به ساحت مقدّس پروردگار است، بلکه بهتر این است که علاوه بر پوشش مقدار واجب، با لباسى نماز بخواند که نشانه نهایت احترام باشد، مثلا تنها با لباس زیر نماز خواندن خوب نیست و شایسته است علاوه بر لباس زیر، لباس رو را هم بپوشند.

 

پاسخ تفصیلی:

 

درباره ی این شبهه بايد گفت حجاب زنان در نماز را نبايد از زاویه ی محرم يا نامحرم بودن نسبت به خداوند نگريست، چون اصلاً خدا جسم نيست تا بگوییم او زن است یا مرد؟

 

اما حجاب بانوان در نماز، ممکن است این دلیل ها را داشته باشد:

 

1. داشتن پوشش كامل در مقابل خداوند، نوعى ادب و احترام به ساحت اوست. به عبارتي اين نوع پوشش، بر وقار ظاهري انسان ميافزايد، زیرا هر چه از لباس انسان، كم شود از وقار وي كم مي شود؛ به همین دلیل ادب اقتضا ميكند انسان در مقابل ديگران و بزرگان، با لباس كامل ظاهر شود. شركت در مراسم مذهبي نیز در همة اديان معمولاً با حجاب همراه است.

 بنابراین هميشه، پوشيدن لباس به خاطر مَحرم و نامحرمى نيست بلكه گاهى پوشيدن لباس، جنبة ادب دارد. مثلا افراد معمولاً در خانة خود، لباس ساده مى‏پوشند، ولى وقتى مهمان وارد خانه مى‏شود به احترام مهمان، لباس كامل و مناسب مى‏پوشند و اگر قرار باشد در مجلس عروسى شركت كنند، لباس

 كامل‏ترى بر تن مى‏كنند؛ بدیهی است که اين تغيير لباس‏ها، به خاطر ادب و احترام مهمانان مجالس است. حضور در محضر خداوند در حال نماز نيز نیازمند پوشيدن لباس مناسب و كامل است؛ در چنين حالى بايد مناسب ترين لباس را در حـضـور او پوشید و روشن است كه مناسب ترين لباس براى زن، همان لباسِ كامل است؛ يعنى لباسى كه نشانۀ عفت و پاكدامنى او است.

 از طرف دیگر باید دانست که در مـورد مـردان نیز نـه تنها نماز خواندن با بدن کاملا عريان، باطل است بلکه حتی بهتر است كه علاوه بر پوشش مقدار واجب، با لباسى نماز بخوانند كه نشانۀ نهايت احترام باشد.

 

2. از ديگر فایده های حجاب در نماز اين است كه نوعي تمرينِ روزانه براي حفظ حجاب است. نماز در عين آنكه يك عبادت است، يك كلاس ‍ بزرگ و پر بار است كه درس هاى مختلف مى آموزد و يكى از درس هاى آن اين است كه درس حجاب را به زنان مى آموزد، آری، پوشش كامل در پنج نوبت در شبانه روز تمرين بسيار مناسبي براي حجاب اسلامي زن است.

 

 3- وجود پوششى يك‏پارچه براى تمام بدن در نماز، حضور قلب انسان را بيشتر مى‏كند و از توجه ذهن به تجمّلات و چيزهاى رنگارنگ مى‏كاهد.

  *********

 در پایان باید به این نکته نیز توجه کرد که حكم شرعی حجاب زن در نماز، با حكم شرعي حجاب زن در برابر نامحرم تفاوت‏ دارد؛ مثلًا در برابر نامحرم پوشاندن روى پا واجب است ولى در نماز، پوشاندن آنجا ـ در صورتی که در مقابل نامحرم نباشد ـ واجب نيست.

 

(به نقل از کتاب ـپاسخ به شبهات دینی، حسین جمالی، ص 13)